Turkoois, Turquoise
Turkoois
, 'Turkse steen', is zo genoemd omdat men hem vroeger via Turkije invoerde. Turkoois is in diverse kleurvariaties te verkrijgen zoals hemelsblauw, blauwgroen  en 'oceaan-blauw'. De egale kleur is zeldzaam, vaak is de Turkoois  doorgroeid met aders van andere mineralen waaronder pyriet. De blauwe kleur komt van koper en de groene tinten komen van het aanwezige ijzer.
Vindplaatsen USA (Nevada, Arizona), Mexico (Chihuahua, Sonora), China, Iran (het oude Perzië).
De Turkoois die MTN-Giethoorn verkoopt komt voornamelijk uit Arizona, USA en Mexico.

Turkoois gepolijst Turkoois druppel cabochon Turkoois ruw Arizona
Turkoois gepolijst
Sonora Mexico

Turkoois cabochon
Arizona USA

Turkoois Ruw
Arizona USA

Turkoois en zijn behandeling:
Onbehandelde natuurlijke Turkoois (circa 3-5% van de totale productie), welke hard en stabiel genoeg is om te verwerken, is zeldzaam en daardoor ook zeer prijzig (vanaf 1 euro per gram tot vele euro's per gram). Sieraden hiervan behouden de eigenschap dat de kleur kan veranderen!
MTN-Giethoorn heeft een kleine voorraad onbehandelde natuurlijke Turkoois afkomstig uit Kingman, Arizona.


De meeste goede natuurlijke Turkoois die in de handel te verkrijgen is, is behandeld in de zin dat deze een stabilisatieproces heeft ondergaan. Dit gebeurt op verschillende manieren met diverse middelen. Waar het om gaat is dat de Turkoois 'stabiel' wordt gemaakt zodat het daarna goed te slijpen en te polijsten is. (Vaak door het impregneren met heldere hars, wat tijdens het slijpen ook te ruiken is). De gestabiliseerde natuurlijke Turkoois die bij MTN-Giethoorn verkrijgbaar is, is geschikt om de mooiste stenen van te slijpen. Deze Turkoois verandert (door stabilisatie) niet meer van kleur. De Turkoois behoudt wel zijn natuurlijke en oorspronkelijke kleur. Ook deze Turkoois is niet goedkoop maar nog wel betaalbaar voor de slijper en verzamelaar; circa 0,30 tot 0,80 euro per gram.

 

  • Turkoois, Koperhoudend aluminiumfosfaat (CuAl6[(OH)2lPO4]4.4H2O
  • Streepkleur: wit.  Hardheid(Mohs): 5-6.  Sg: 2,31-2,84
  • Esoterie/Astrologie: versterkt de goede smaak, geeft geluk, maakt tevreden en weert boze blik. Sterrenbeeld: Waterman, Boogschutter

 

Turkoois; ruw, gepolijst, cabochon, aangeslepen en getrommeld,
MTN-Giethoorn heeft het waarschijnlijk in voorraad.

klik hieronder op de diverse mogelijkheden:

Aanmelden voor nieuwsbrief
E-mailadres: